Un altre món és possible

demainAquestes vacances, vaig caçar al vol als cinemes Maldà el documental “Mañana”, títol original “Demain”.

Finançat amb micromecenatge, ha tingut el Premi Cesar al millor documental 2016. Es va estrenar a París a la primavera i i ja l’han vist milions de persones.

A partir d’un estudi que anunciava la possible desaparició de part de la humanitat, d’aquí a 100 anys, els directors es plantegen què poden fer i es proposen recollir iniciatives que s’estan portant a terme, a nivell internacional, per viure d’una altra manera, més sostenible, més solidària …

El documental té cinc parts: agricultura, democràcia, economia, energia i educació.

Veiem ciutadans de la ciutat de Detroit a Estats Units fent cultius orgànics a les zones abandonades per la crisi industrial, i cultius orgànics també a França on, per exemple un agricultor no utilitza màquines per no utilitzar gasolina i en canvi és molt més rendible que grans explotacions.
Veiem la ciutat de San Francisco que recicla quasi el 100% del seu rebuig i Copenhaguen, on la majoria de la gent es desplaça caminant, en bicicleta o en transport públic.

Sentim economistes que diuen que el nostre model de producció de béns i aliments és insostenible, causa contaminació, desigualtat i esgota la terra. La solució és desenvolupar una economia a escala més local, més humana i autosuficient en energia. Parlen de les monedes alternatives que permeten evitar l’especulació i mantenir la riquesa a nivell local per evitar que es fugui als paradisos fiscals.
Ens ensenyen també una fàbrica de sobres de paper amb un sistema cooperativista que ha limitat les diferències salarials i dedica els guanys a inversions per millorar el benestar dels assalariats. I la importància de l’educació a Finlàndia i formes de participació ciutadana a Islàndia.

És un plantejament francament esperançador i estimulant perquè tothom sap (com diu la cançó de la banda sonora “Everybody knows…”) que l’activitat dels éssers humans està fent malbé l’entorn en el que vivim, que la manera en que cultivem i ens alimentem ens fa mal, que la manera en que ens organitzem deixa molta gent al marge amb unes condicions de vida inhumanes, etc, etc. però, a excepció de polítics i activistes, i que fem? i tu què fas?

Proposa 5 canvis a escala individual, col·lectiva i política que si fossin adoptats per una gran majoria produirien un gran impacte planetari:

  • més menjar orgànic i menys carn
  • aposta pel comerç local
  • opta per les energies renovables
  • canvia’t de banc
  • redueix, reutilitza, recicla, repara, comparteix

Més informació:

la web de la pel·lícula en castellà

blog La Barcelona de les solucions: propostes en positiu

article de La Vanguardia

article de El País

article a RFI

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s