el cant dels ocells

 

Pau Casals (1876-1973), un dels millors violoncel·listes del segle XX i home compromès amb la pau, la justícia i la llibertat, va rebre el 1971 la Medalla de la Pau de les Nacions Unides en reconeixement a la seva actitud. El discurs que va fer en agraïment a aquesta distinció ha estat conegut i celebrat per la seva dimensió humana i la reivindicació dels seus origens i del seu país. I la seva interpretació de “El cant dels ocells” ha esdevingut un símbol de pau i llibertat arreu del món.

Darrere el símbol, he visitat la seva casa nadiua a El Vendrell, -una humil vivenda de poble en la qual el seu pare feia classes de música i on el va formar inicialment-  i la Vil·la Museu al passeig marítim de Sant Salvador. El Museu va ser construït el 1910 com una casa d’estiueig i ampliat posteriorment, Casals hi va viure fins el 1939 quan es va veure obligat a exiliar-se i mai més hi va tornar.  El recorregut pels diferents espais fa un recorregut també per la seva vida, la seva música, el seu rebuig a tocar en països on no es respectessin els principis democràtics, les seves manifestacions contra les guerres i l’ús de les armes nuclears i el seu reconeixement internacional.

A la façana de la seva casa nadiua, uns versos de l’oratori El Pessebre, amb música de Pau Casals a partir d’un poema de Joan Alavedra.

  L’ estel esclata

  de llum de plata.

  Blava celístia

  vesteix la nit.

  El dolç ensomni

  dorm la natura

  extasiada

  per l’ infinit.

DSC_0199 DSC_0211DSC_0202 DSC_0203 DSC_0213DSC_0209 DSC_0210   DSC_0222 DSC_0223 DSC_0229 DSC_0232 DSC_0235

Fonts:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s