beguines: desig de llibertat

Aquest estiu he estat a Bruges i he anat a veure el seu beguinatge. Un poblet dins de la ciutat amb un gran jardí central, ple d’arbres i de silenci, que ha acollit beguines des del segle XIII fins el 1928. Actualment hi viuen benedictines. Els beguinatges flamencs han estat declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des del 1998.

En el Museu del Beguinatge es pot visitar una de les cases de les beguines per conèixer com vivien. Un espai petit, auster, suficient per tenir les necessitats bàsiques cobertes: cuina, menjador, sala, pati interior-claustre i habitació.  

DSC_0017_9

DSC_0022_4DSC_0024_5

DSC_0021_5DSC_0019_6

     DSC_0018_8

DSC_0013_9

Les beguines van ser un moviment de dones laiques que soles o en grup portaven una vida religiosa al marge de l’església catòlica, és a dir que no pronunciaven vots monàstics i, per tant, eren lliures de tornar a la seva vida d’abans. Sorgí a Flandes i es difongué per Europa occidental tot i que no amb la mateixa magnitud.

Portaven una vida de solitud i contemplació però no al marge de la societat ja que treballaven per viure (cosien, brodaven…) i també feien una tasca assistencial a pobres, malalts, presos… és a dir que feien una vida entre l’acció i la contemplació.

“Fou un moviment insòlit, revolucionari” tant espiritualment -aspiraven a la unió amb déu sense mediacions- com per la independència que aconseguiren respecte els homes i el destí que tenien assignat -com a esposes i mares i amb importants limitacions a nivell cultural i social-, intentant viure d’una altra manera.

La seva vida al marge de les jerarquies religioses i socials va despertar incomprensió i recels i van ser perseguides, i fins i tot condemnades per la inquisició, com en el cas de Margarida Porete, tot i que es van saber mantenir bastant al llindar entre l’ortodoxia i l’heterodoxia.

Alguns enllaços interessants:

Ciutats  de dones

Les beguines: llibertat en relació

Les beguines: desig de llibertat femenina a l’Edat Mitjana

Hadewijch d’Anvers: música i mística cortès

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s