Trio el vermell i el vent

forat

 

Laura López Granell, poeta i professora d’escriptura a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, publica Forat , el seu segon llibre de poesia, després de 20 anys del primer. Versos sòlids i directes en la curosa edició de Godall Edicions.

La Laura, una de les millors professores que he tingut mai, és tota claror i passió. Ensenya de manera estimulant i atrevida però alhora delicada i respectuosa, diu els versos amb força, amb misteri i ara, després de molt temps, ens regala de nou els seus poemes. Des d’aquí la meva enhorabona.

Joan Todó ha escrit el pròleg de Forat. Comparteixo el text que va llegir a la presentació del llibre, a la llibreria Documenta, i en destaco un fragment:

Entre ser peix d’estany

i fulla de palmera

trio el vermell i el vent.

 

“Laura escriu sobre passadissos, sobre forats: del peix n’agafa el color, de l’arbre el vent. Prescindeix dels objectes per parlar d’allò que hi ha entre ells. Però els objectes, l’ombra dels objectes, hi són. La depuració permet donar-nos-els amb les mínimes paraules: el martell només és un martell, el pètal només un pètal, ja sigui de la flor collida o de la flor donada. I el passadís secret entre elles. Explicar-ho tot plegat exigiria força paraules, però arribar a dir-ho, en aquest cas, en 46 caràcters demana una elaboració, demana temps. Trobar que el que vols dir és “martell”, i que el que vols dir “pètal”.
[…]
“Un poema, vull dir, sovint es fa més aviat a base del que no s’hi escriu, del que s’hi podria dir però no es diu, que no pas del que es publica”
[…]

Perla

Com qui sap crear perles

però no collarets

segrego instants rodons

que m’escampen la vida:

rodolo cada mot

sensé fil ni enfilall,

rodola cada gota

i, a manca de fermall,

els petons s’esbarrien

mentre el coll resta nu.

Llu la blancor, ben digna,

el joiell que no du.

Laura López Granell

Forat. Godall Edicions 2014

 

en aquest enllaç podeu veure el blog de la laura

Fàstic

(Vet aquí el text llegit el dijous passat a la llibreria Documenta, sobre el llibre Forat, de Laura López. I just ara m’adono que el pintor que hi surt citat du el mateix cognom que l’autora)

laura lópez granell

Bona tarda,

no acabo de tenir clara la meva funció aquí. O, si arribo a imaginar-me quina és, no acabo de tenir clar que jo sigui la persona adequada per dur-la a terme. No acabo de tenir clar, vull dir, que jo sigui la persona adequada per presentar el llibre de Laura López, Forat. Aquest dubte l’avalen dues catàstrofes prèvies amb sengles llibres de Francesc Garriga Barata. Presentar un llibre, de fet, no és desenvolupar una tesi crítica sobre l’obra del seu autor, per molt necessitada que estigui aquesta obra de lectures crítiques (totes ho estan, sobretot avui dia); presentar un llibre és quelcom més semblant a trencar una ampolla…

View original post 1.597 more words

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s